Kao Soi |
My first night in Chang Mai was also the first time I had food in a Thai restaurant. On the menu there was so much choice that I just pointed at the first thing that sounded nice. Apparently, I had ordered kao soi. I was still clueless, but was soon explained that I had ordered something very typical of this northern region of Thailand. There are stories and legends about the origins of this dish. It may have Shan influences or Indian or Muslim, just as many things are a mix of distinctive cultural heritages in this region of Thailand. Whoever was the fa/mother of this dish, excellent job! A flavour my mouth had never met before, a dish so rich in contrasting flavours, with the sweet coconut milk and the spicy curry broth, the boiled egg noodles and the crisp-fried noodles. The first time it felt so particular that I needed to continuously sip my drink to empty the plate. Now it is one of my favourites! Ah, how things change. Believe me, these days, in shaked in coconut milk, I even drink coffee.
*** *** ***
Un altro post tutto da magna. La mia prima sera a Chang Mai e stata anche la prima volta che ho mangiato al ristorante. Sul menu c'era talmente tanta scelta che nell'ordinare ho puntato alla prima cosa dall'aspetto appetibile. Il dito aveva scelto il kao soi. Non ne avevo la minima idea, ma a quanto pare avevo appena ordinato un piatto tipicissimo di questa regione del nord tailandese. Ci sono storie e leggende sulle origini di questo piatto. Si dice abbia ascendenze shan, o indiane o musulmane, ma del resto in questa regione della Tailandia molte cose sono un miscuglio di distinti patrimoni culturali (e culinari). Chiunque sia stata/o la/il ma/padre di questo piatto, é riuscito in un capolavoro! Un sapore mai incontrato prima, un piatto cosi ricco nel constrasto di sapori: il dolce del latte di cocco e il piccante del brodo di curry, noodles all'uovo bolliti e noodles fritti croccantissimi. Quella prima volta, per finirlo ho dovuto sciacuquare con acqua ogni cucchiaiata. Adesso e uno dei miei piatti preferiti! Ah, come cambiano le cose (e il grado di sopportazione delle mie papille). Non ci crederà nessuno, ma di questi tempi, shekerato nel latte di cocco, bevo anche caffé.
uhuhuhuh voglio provarlo anche io!!!cocaffè! XD by jechina
ReplyDeletehehehe Jè la Caffeinista, che sorpresa :P
ReplyDelete@Leentje. Kom eens hier met die kokosrecepten :)
Ha, it lookes very delicious. When I read your blog, it takes also very well!! And we poor European people think our "kitchen" is special.
ReplyDeleteCoffee has, just like thea, very special tastes. I prefer coffee as you know...
COCCAFFE' ahaha, mmm, BBBBONO!
ReplyDelete